niedziela, 20 marca 2016

Rolada z boczku z kiełbasą i jajkami



Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy białej i boczku to wszystko można połączyć w tej oto roladzie która na pewno zachwyci rodzinę i gości. Jest bardzo smaczna i soczysta.

























600 g boczku świeżego
5 jajek
1 kiełbasa biała
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki wędzonej
przyprawa do kurczaka
masło klarowane

Na rozgrzane masło wbijam jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam y dwa płaty bo za mocno go natniemy to nic się nie stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek bo jest mi nie potrzebna  Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam do brytfanny i przesmażam z każdej strony. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni i piekę 1,5 godziny od czasu do czasu podlewam wodą i  sokami które mięso wytworzy.


3 komentarze:

  1. Kwintesencja Wielkanocy w jednej roladzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na połączenie wszystkiego w jednym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł, na pewno zniknie raz dwa ze świątecznego stołu.

    OdpowiedzUsuń