wtorek, 29 marca 2016

Jogurtowy kurczak z batatami


Obiad który powstał w piekarniku pieczony jednocześnie kurczak i warzywa. Jest prosty i łatwy do zrobienia. Trzeba tylko pamiętać o zamarynowaniu kurczaka. Mięso jest soczyste.


















kurczak marynata:
3 udka z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka kurkumy pełna
sól, pieprz
skórka z jednej cytryny
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki octu winnego
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 gałązki natki pietruszki
6 goździków

warzywa:
1 batat
3 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy greckiej
4 łyżki oliwy


Udka z kurczaka kroję na pół, przekładam do miski ze skrzydełkami, dodaję pokrojoną drobno cebulę, czosnek sprasowany, sól, pieprz, kurkumę , jogurt, startą skórkę z cytryny, ocet winny, sok z cytryny, pokrojoną natkę pietruszki, goździki zmiażdżone w moździerzu. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień przekładam kurczaka do naczynia do zapiekania, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika temp 180 na 45 minut.

Batata obieram i kroję w paski, ziemniaki obieram i kroję na cząstki. Przekładam do miski, polewam oliwą, solę, pieprzę, posypuję przyprawą grecką i mieszam dokładnie. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika i piekę z kurczakiem jeszcze 20 minut. Kurczaka piekłam w sumie około godzinę.

2 komentarze:

  1. pysznie i zdrowo :) w sam raz na lekki obiad po świętach :)

    OdpowiedzUsuń