wtorek, 23 lutego 2016

Sałatka z selerem naciowym i bulgurem


Sałatka jest zdrowa i orzeźwiająca za sprawą selera i sosu cytrynowego. W jednym daniu mamy porcję kaszy, warzyw, orzechów,  czyli to wszystko co potrzebne nam do prawidłowego rozwoju. Mięsożercy znajdą także porcję drobiu.












1/2 szklanki kaszy bulgur
1/2 selera naciowego
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
curry indyjskie
1 łyżka octu winnego
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki orzechów włoskich
olej
natka pietruszki

sos cytrynowy:
150 ml jogurtu greckiego
1/2 soku z cytryny
skórka z otartej cytryny
sól, pieprz
1/2 łyżeczki musztardy

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję ocet winny, curry przyprawę, sól, pieprz i odstawiam na godzinę do lodówki.Przesmażam na oleju i studzę.

Kaszę bulgur gotuję zgodnie z instrukcją opakowania i studzę. Seler naciową myję i kroję drobno, przekładam do kaszy, dodaję kurczaka, kukurydzę, orzechy posiekane.Dodaję sos, natkę pietruszki i mieszam dokładnie.

Sos:
Do jogurtu dodaję otartą skórkę z cytryny którą wcześniej sparzyłam i wyszorowałam. Dodaję sok z cytryny, sól, pieprz, musztardę i mieszam.

3 komentarze:

  1. bardzo fajna sałatka :) a bulgur bardzo lubię i dawno w sumie nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń