poniedziałek, 15 lutego 2016

Dyniowe pyzy z sosem


Pyzy dyniowe żółte jak słońce z sosem też dyniowym. Lekkie, smaczne i zdrowe. Sosy nie muszą być zawiesiste. Uwielbiam pyzy zarówno na ciepło jak i na zimno z dynią są pyszne.
















1/2 kg mąki typ 500
2 dkg drożdży
1 jajko
cukier szczypta
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka pure z dyni pieczonej
mleko

Sos dyniowy:
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1 szklanka pure z dyni pieczonej
sól, pieprz
1/2 łyżeczka czubricy czerwonej
masło klarowane
2 łyżki śmietany 30 %
natka pietruszki, pieprz czerwony

Pyzy:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniego mleka, dodaję łyżkę mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, pure z dyni, sól. Ciasto wyrabiam mikserem i dolewam mleko w zależności od konsystencji ciasta, dolałam niewielką ilość. Ciasto nie może być rzadkie, Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przekładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i lekko rozciągam na grubość 1,5 cm. Szklanką wykrawam krążki, które układam na desce podsypanej maka. Odstawiam na 30 minut, przykrywam do wyrośnięcia. Pyzy gotuję 10 minut na parze.

Sos:

Cebule, czosnek obieram, kroję drobno,  i przesmażam na maśle. Dodaję pure z dyni i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, dodaję śmietanę. Całość miksuje blenderem. Sos podaję z pyzami , natką i pieprzem czerwonym.


4 komentarze: