sobota, 21 listopada 2015

Bułki z kaszanką

Bułki na wynos do pracy, do szkoły, na piknik. Bułeczki są mięciutkie, bardzo szybko znikają. Miłośnicy kaszanki będą zachwyceni. Najlepsza jest kaszanka wiejska i taką użyłam, którą dostałam od rodziny.




























przepis na 8 sztuk

30 dkg mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
150 ml wody ciepłej
cukier szczypta

farsz
30 dkg kaszanki
olej do smażenia

Kaszankę przesmażam na oleju i studzę

Do miski przekładam drożdże,  łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki. Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej. Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł, kaszankę lubię, takie bułeczki wyglądają na pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł,muszę wykorzystać przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe nadzienie :) niejeden facet bedzie zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki pomysłowy farsz! Bardzo ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń