czwartek, 1 października 2015

Kokosowy krem z batatów

Krem ze słodkich ziemniaków lekko kokosowy. Bardzo lubię bataty i jak tylko mogę przerabiam je na różne sposoby.

























1 batat
700 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 papryczka chili
1 cebula
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
natka pietruszki
2 łyżki jogurtu greckiego
oliwa z oliwek



Batata obieram, kroję w kostkę, cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Polewam oliwą, dodaję też czosnek nie obrany. Zapiekam 30 minut temp 200 stopni. Warzywa mają być miękkie. Warzywa przekładam do pojemnika, czosnek obieram z łupin i tez dodaję, dolewam bulion, mleczko kokosowe i miksuję blenderem. Zupę podgrzewam, doprawiam solą, pieprzem, podaję jogurtem, chili i natką pietruszki.

11 komentarzy:

  1. Musi przepysznie smakować skoro z aromatem kokosowym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha zupka! :) Mleczko kokosowe - super dodatek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna, piękny kolor i zapowiedź fantastycznego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smak batatów :-) cudowna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smak batatów :-) cudowna zupka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. zupy z batatów jeszcze nie robiłam, a uwielbiam je np. zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam, nie robiłam a szkoda, bo wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń