środa, 28 października 2015

Jogurtowy łosoś z warzywami

Łosoś delikatny, dietetyczny czosnkowy. Polecam z warzywami. Ryba nie tylko musi być smażona ale lepsza i zdrowsza jest pieczona.















2 kawałki łososia
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz


pozostałe:
25 dkg pomidorków koktajlowych
20 dkg pieczarek
cytryna
sól, pieprz
cubrzyca czerwona
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek świeży
olej

Łososia przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny. Odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień jogurt mieszam z czosnkiem sprasowanym, dodaję sól. Na każdym kawałku łososia nakładam jogurt zawijam, w folię aluminiową i zapiekam 20 minut temp 190 stopni

Drugą cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki które też skrapiam cytryną żeby nie ściemniały. Przesmażam, na końcu dodaję pomidorki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, cubrzycą. Rybę podaję z warzywami i posypuję koperkiem.


5 komentarzy:

  1. takiego towarzystwa do łososia nie znałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na łososia, zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń