wtorek, 13 października 2015

Jarmużowa zupa z kaszą

Zupa którą można zrobić w 20 minut. Szybka, prosta i do tego zdrowa. Z jarmużem który moja rodzina bardzo lubi.











2 ziemniaki
1 marchewka
1 kawałek selera
1 pietruszka mała
1 por biała część
150 g jarmużu
3 łyżki kaszy jęczmiennej
1 litr rosołku drobiowego
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
natka pietruszki

Jarmuż pozbawiam grubych łodyg, kroję. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, obieram i kroję w kostkę. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przekładam do rosołu drobiowego i gotuję, dodaję kaszę i dalej gotuję. Jarmuż dodaję na końcu i gotuję zupę jeszcze około 10 minut.Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem. Posypuję natką przed podaniem.

10 komentarzy:

  1. Ale bym teraz zjadła takiej zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa zupka :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na zimno takie jak dziś zupa najlepsza, dawno nie jadłam jarmuzu

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pomyślałam by z jarmużu zrobić zupę, fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zupy z dodatkiem liści szpinaku lub jarmużu. Twoja musi być pyszna!
    Mam jedną radę, jeśli chcesz żeby jarmuż nie stracił koloru to po wrzuceniu go do zupy gotuj go bez przykrycia. To samo dotyczy szpinaku, brokuła i innych zielonych warzyw ;) Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na wykorzystanie jarmużu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna zupka:)
    sama bardzo lubię dodawać jarmuż do potraw, niestety w tym roku muszę obejść sie smakiem, bo jarmuż smakowały gąsienice:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kurczę, nie jestem jakąś wielką fanką jarmużu, ale w takiej zupie musi dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń