czwartek, 24 września 2015

Pieczone bataty z dynią i gryczaną


Bataty odkryte przez Kolumba cenne źródło witamin polecane kobietom bo mają dużo beta karotenu i w właściwości przeciwnowotworowe. Mają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych niż ziemniaki. Polecam je bo są pyszne i słodkie.
























1 batat
1/4 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
2 cebule czerwone
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa
1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
sól, pieprz
100 g tofu
3 łyżki octu balsamico
10 gałązek koperku
1 garść rukoli

Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji an opakowaniu. Dynię obieram, pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Batat obieram i także kroję w kostkę. Partykę kroję w paski, cebulkę kroję w kostkę dużą. Warzywa układam na papierze do pieczenia na blaszce, polewam oliwą, posypuję przyprawą grecką, solą, pieprzem. Wstawiam na 15 minut do piekarnika temp 200 stopni. Warzywa wyjmuje ale paprykę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku bo ona musi dłużej dochodzić.Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny odstawiam na godzinę. Do kaszy dodaję warzywa, tofu, koperek pokrojony,  rukolę,doprawiam i mieszam.

7 komentarzy:

  1. Pysznie i kolorowo, zjadłabym ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesienne smaki, pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz dla mnie :) zjadłabym takie danie z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne, smaczne i kolorowe ! mniam :)

    buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  5. badzo smakowite danie w jesiennym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń