poniedziałek, 14 września 2015

Owocowa babka

 Babka ciasto owocowe powstało dzięki inspiracji bloga Różowa Kuchnia. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam pod siebie.
Ciasto jest mało słodkie i takie miało być. Owoce i galaretka są już słodkie same w sobie.




















biszkopt:

2 jajka wielkość M
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

masa morelowa
1 szklanka pure z moreli użyłam morele ze słoika
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki jogurtu greckiego


masa owocowa:
200 g malin
300 g borówek
1 i 1/2 galaretki cytrynowej

Białka wbijam do miski, ubijam na sztywno, dodaję cukie ri dalej ubijam na końcu dodaję żółtka. Piana ma być dobrze ubita. Dodaję przesiane mąki i mieszam. Wykładam masę na papier do pieczenia na blaszkę o wymiarach 31x28. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15-20 minut góra dół. Po wyjęciu biszkopt zwijam w wilgotną ściereczkę i zostawiam do ostygnięcia. Biszkopt odrywam do papieru i przekładam do foremki od babki długość 30 cm.

Pure morelowe przekładam do miski, dodaję jogurt. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach wody zimnej, dodaję następnie 1/3 szklani wody gorącej i rozpuszczam. Do przestudzonej lekko żelatyny dodaję dwie łyzki musu, mieszam i wlewam do pozostałej masy. Odstawiam do lekkie tężenia.

Galaretki rozpuszczam w 2 i 1i/2 szklankach wody, odstawiam do lekkiego tężenia. Masę morelową wylewam na biszkopt, wstawiam do lodówki na 30 minut. Wykładam na nią połowę owoców, połowę galaretki i znowu owoce i galaretka. Formę wstawiam do lodówki na dwie godziny albo na noc.

8 komentarzy: