niedziela, 20 września 2015

Maślane naleśniki ze śliwkami

 Naleśniki jesienne śliwkowe maślane z puszystym serkiem. To trzeba spróbować. Zapewniam że nie oderwiemy się od nich

























1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka 3.2 %
2 jajka
1 łyżka masła klarowanego
sól szczypta
olej do smażenia

masa serowa:
250 g sera półtłustego
250 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru waniliowego

sos śliwkowy:
500 g śliwek


Masło roztapiam i  lekko studzę. Do wysokiego pojemnika, przesypuje mąkę, dodaję jajka, masło, sól, mleko i całość miksuję blenderem.Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki smażę na oleju. Podaje z serem i śliwkami

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ser przekładam do pojemnika, rozdrabiam go blenderem, będzie bardziej gładki. Dodaję do niego śmietanę i całość mieszam delikatnie łyżką aż ser nabierze puszystości.

Śliwki pozbawiam pestek, przekładam na patelnię, dolewam odrobinę wody i przesmażam aż zrobią się miękkie wytworzą sos.

9 komentarzy:

  1. mniam, naleśniczki wyglądają smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota , ale bym zjadła takie naleśniczki <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Madziu wierzę że sie nie da oderwać od porcji, wygladaja przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności :) Robisz smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie oderwałabym się na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! :) idealne na tę porę roku danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, ale wypakowane! Takie naleśniki są dla mnie idealne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja z pewnością zjadłabym za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... wypasione naleśniory w sam raz dla mnie!

    OdpowiedzUsuń