sobota, 26 września 2015

Makaron z cukinią na zielono


Szybki i prosty makaron na zielono. Zrobienie pesto zajmuje dosłownie trzy minuty.Obiad prosty, nie tylko dla wegetarian.Polecam bo jest naprawdę smaczny.











pesto:
1 pęczek koperku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
5 dkg sera żółtego twardego
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka słonecznika prażonego
sól, pieprz
1 ząbek czosnku

pozostałe
150 g makaronu penne
20 dkg fasolki zielonej
1 cukinia mała
sól
olej


Koperek kroję, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję orzechy, słonecznik.ser pokrojony, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente, fasolkę też gotuję osobno. Cukinię kroję w kostkę i przesmażam na oleju.Makaron podaję z pesto, fasolką, cukinią.

4 komentarze: