sobota, 12 września 2015

Kurkowa zupa podwędzana


Zupa w której się zakochałam. Z dodatkiem boczku ma fajny podwędzany smak. Mogłabym ją jeść i jeść. Kiedyś kurek nie lubiłam a teraz je uwielbiam.
















30 dkg kurek
2 ziemniaki
1 marchewka
2 szklanki bulionu warzywnego
1 cebula duża
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek
natka pietruszki świeża
1/2 szklanka śmietany 18 %
10 dkg boczku wędzonego
masło klarowane


Kurki dokładnie myję i osączam z wody. Cebule obieram i kroję przesmażam razem z czosnkiem  na maśle klarowanym. Dodaję kurki dolej duszę lekko. Ziemniaki i marchew obieram i kroję. Dodaję do kurek, podlewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na innej patelni, dodaję do zupy i dalej gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Wyłączam gaz i dolewam śmietanę zupy już nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa zupa:) Rozgrzewająca, idealna na dzisiejszy dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany jaka fajna zupa! Tak bym zjadła kurek...

    OdpowiedzUsuń
  3. w taki chłodny dzień jak dziś chętnie bym zjadła taki talerz zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu zupa wygląda świetnie:)
    szkoda tylko że u nas nie ma żadnych grzybów, bo sama mam już na nie ochotę :)
    miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń