poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pstrąg zapiekany z pure z brokuła

Pstrąg łososiowy w towarzystwie brokuła i innych warzyw. 
Po miesiącu wróciłam do domu, zaległości we wszystkim. Wyjazd mi dobrze zrobił, bo odpoczęłam od komputera, i garów. Był to wyjazd nieplanowany, ale remont prosił się od dawna już, a ja na czas malowania i wietrzenia mieszkania muszę uciekać z domu bo mi zapachy szkodzą. Pozdrawiam wszystkich ciepło :-)
















marynata ryby:

2 kawałki pstrąga łososiowego
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1 żabek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz
olej

warzywa:
4 ziemniaki
1 brokuł mały
1 marchewka
10 dkg fasolki szparagowej
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
bazylia świeża


Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, czosnek sprasowany, sok z cytryny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc najlepiej Rybę przesmażam na patelni dosłownie minutę, dojedzie potem w piekarniku.

Brokuł dziele na różyczki, ziemniaki obieram, marchewkę także, i fasolkę. Gotuję wszystko razem w osolonej wodzie. Brokuł  i marchewkę wyjmuję pierwszy ma być aldente, resztę gotuje dalej do miękkości. Brokuł, ziemniaki, masło, miksuję blenderem Zostawiam kilka różyczek brokuła. Do masy dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany. Naczynia do zapiekania wykładam pure , układam kawałki fasoli, marchewkę pokrojoną w paski, oraz rybę, i różyczki brokuła. Zapiekam 35 minut temp 200 stopni.

10 komentarzy:

  1. Takiej wersji ryby jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pysznie wygląda ten pstrąg :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, całość wygląda bardzo apetycznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mi również zapachy remontowe szkodzą, straszna udręka z tym uczuleniem :( Podobnie mam z niektórymi środkami czystości.
    ale za to rybka w doborowym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to gorsza sprawa, nie uczulenie, tylko zatrucie organizmu wychodzi, atak i szpital i chodzenie po ścianach z bólu . Z dala od smrodów musimy niestety

      Usuń
  5. Świetny pomysł na rybę, super danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, hiper pyszna rybka :)

    OdpowiedzUsuń