środa, 19 sierpnia 2015

Mielone z bobem i kuskusem


Mielone z bobem która moja rodzina uwielbia. Bób polecam jadać nie tylko z bułką tartą albo masełkiem.














30 dkg mięsa mielonego
1/3 szklanki kaszy kuskus
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka startego sera żółtego
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajko
25 dkg bobu
olej

do panierowania bułka tarta

 Kasze kuskus zalewam 1/3 szklanka wody i odstawiam na 10 minut.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, kaszę wystudzoną, jajko, koperek, bułkę tartą, czosnek sprasowany. Cebulkę kroję drobno i przesmażam na oleju. Dodaję do mięsa, razem z serem, majerankiem, solą, pieprzem. Całość mieszam dokładnie. Bób gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Obieram go z osłonek. Na jedną porcję mielonego wykładam 5-6 ziaren bobu i sklejam. Formuję kulki i obtaczam w bułce tartej. Smażę na wolnym ogniu.

10 komentarzy:

  1. Ale fajny pomysł na kotlety! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł na kotlety ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. też wciskam boba gdzie tylko mogę, choć nie wszyscy u mnie go lubią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na letnie kotlety, super danie

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajne urozmaicenie tradycyjnych kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł na mielone, jakie one efektowne :) pycha!

    OdpowiedzUsuń