wtorek, 14 lipca 2015

Placek z porzeczkami i agrestem


Ciasto szybkie, proste do zrobienia. Lekko kwaskowe i znika jeszcze ciepłe. Przypomina mi moją babcię i dzieciństwo robiła ona podobne ciasto.


















4 szklanki maki typ 500
1 i 3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
5 jajek wielkość M
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
500 g porzeczek
500 g agrestu
cukier puder do posypania

kruszonka:
2 łyżki masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy



Jaja ubijam z cukrem mikserem. Margarynę rozpuszczam w rondelku i studzę. Do miski przesiewam, mąkę, dodaję proszek do pieczenia, ubite jaja, margarynę wystudzoną, jogurt i całość mieszam dokładnie drewnianą łyżką, do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 27 cm na 33 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam na nią 2/3 ciasta i rozsmarowuję. Układam umyte i obrane porzeczki oraz agrest też 2/3 owocu. Następnie łyżeczka układam pozostałe ciasto i resztę owocu.

Kruszonka
Mąkę zagniatam z masłem  następnie dodaję cukier i cukier waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Kruszonkę układam na placku. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni góra dół na około 45 minut. Ciasto ma się zarumienić, sprawdzam patyczkiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam porzeczki, placuszek wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ,zadziwiające ,jak często wracamy do smaków z dzieciństwa .

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak wspaniale, mięciutko! odlotowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym teraz kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepszy taki placek, idealne owoce dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Właśnie takiego prostego przepisu na ciasto brakuje mi na weekend. Słodko-kwaśne połączenie, coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasta z kwaśną nutką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszny placek z kwasnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ucierane ciasta z świeżymi owocami:)
    pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto! I ta kruszonka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj tak, zdecydowanie- takie ciasto to i mojedzieciństwo ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. i u mnie było podobne ciasto :-) wygląda przepysznie! Aż mi się marzy piknik na łonie natury z takim ciastem :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy moge uzyc mrozone porzeczki i agrest?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy moge uzyc mrozone porzeczki i agrest?

    OdpowiedzUsuń