wtorek, 2 czerwca 2015

Szparagi w sałatce pod gwiazdami


Sałatka która powstała z tego co miałam. Prosta, szybka do zrobienia. Może być na obiad albo na kolację.Polecam w sezonie szparagowym. Trochę monotematycznie u mnie szparagowo ale sezon taki krótki.









150 g makaronu gwiazdki drobnego
4 szparagi białe
7 szparagów zielonych
6 pomidorów suszonych
1 cukinia mała
só1, pieprz
2 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów
olej do smażenia
1/2 pęczka koperku


Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Szparagi kroję na kawałki. Pierwsze gotuję białe pięć minut i dodaję zielone i gotuję kolejne 3-5 minut. Mają być aldente. Cukinię dokładnie myję i ścieram na tarce jarzynowej. Przesmażam ja na paleni na oleju aż zmięknie. Doprawiam solą, pieprzem. Do makaronu dodaję cukinię, pokrojone pomidorki suszone, oliwę od pomidorów, szparagi, pokrojony koperek, sól, pieprz. Całość mieszam.

12 komentarzy:

  1. Cudowna ,u mnie też co drugi dzień szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Monotematycznie? Ważne, że pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się monotematycznie szparagi górą bo je uwielbiam a sezon taki krótki

      Usuń
  3. ciekawa sałatka i urocze gwiazdki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi z tym gwiazdkowym makaronem odpowiada jak najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te makaronowe gwiazdeczki dodają specyficznego uroku temu daniu:)

    OdpowiedzUsuń