niedziela, 28 czerwca 2015

Ciasteczka migdałowo pomarańczowe



Kolejny przepis w ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w ruch poszły migdały tarte Back Mit. Już dawno zakochał się w nich. Idealne są do ciasteczek, ciast, panierek. Ciasteczka wychodzą kruche, maślane z nutą pomarańczy.











3 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka migdałów tartych Back Mit
250 g masła zimnego
2 jajka
1 żółtko
sól szczypta
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czubata skórki pomarańczowej drobnej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Mąkę przesiewam do miski, dodaję migdały tarte, jajka, żółtko, sól, cukier puder, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, masło. Całość kroję nożem i zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. można zrobić ciasto wieczorem i rano piec ciacha. Ciasto podczas wałkowania podsypuję mąką żeby się nie kleiło do wałka na grubość około 3 mm. Można zrobić grubsze. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 12 minut. Podczas pieczenia sprawdzam czy za bardzo się nie rumienią.

19 komentarzy:

  1. Pysznie u Ciebie jak zawsze... Cudne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka wyszły świetne.Przepis jest godny wykrozystania

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne ciasteczka, muszą byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne do popołudniowej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ piękne! muszą być obłędnie smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasteczka do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nie lubię zbytnio piec ale lubię jeść :D hahah :D Piękne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczek nigdy dość :) wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. umarłam i jestem w niebie.... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń