piątek, 8 maja 2015

Szaszłyki z łososia z salsą truskawkową

Propozycja na grilla, dla tych którzy lubią ryby. Bardzo smakuje mi połączenie ryb z owocami. Szaszłyki są lekkie i zdrowe. Pogoda za oknem zaczyna nas rozpieszczać, także można zacząć już grillować.























2 kawałki filetu z łososia
12 truskawek
1/3 ananasa świeżego
6 liści sałaty masłowej
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
1/2 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka sosu balsamico sojowego
5 gałązek koperku

Łososia kroję w kostkę, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, przyprawę do ryb, ocet balsamiczny. Całość mieszam i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Ananasa obieram i kroję w kostkę, truskawki obieram i kroję na pół. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki łososia, truskawki, ananasa i tak na zmianę. Pozostałe truskawki i ananasa kroję w drobną kostkę, polewam sosem balsamico. Szaszłyki układam na grillu, polewam sosem balsamico. Grilluję krótko żeby się nie spaliły. Podaję z salsą  z owców na sałacie. Podaję z koperkiem.

11 komentarzy:

  1. Ale te truskawki kuszą w parze z łososiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takich szaszłyków z salsą, wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne szaszłyki, rewelacyjny pomysł, a wykonanie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam robić grilla dzisiaj, ale mała sie rozchorowała i nici z planów.
    Szaszłyki wyglądają pysznie i też lubię takie połączenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podwójną porcję poproszę :) to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię ryby, w połączeniu z truskawkami ich jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. genialna wiosenna propozycja, zapisuję!

    OdpowiedzUsuń