niedziela, 17 maja 2015

Sałatka z pesto pietruszkowym i szparagami


Sałatka makaronowa z pesto i szparagami. Zdrowo, zielono i lekko. Polecam w formie na obiad bo jest syta. Szybka i prosta do zrobienia.
























250 g makaronu drobnego kokardki
5 szparagów zielonych
5 szparagów białych
10 pomidorków koktajlowych
olej

 pesto:
1 pęczek pietruszki
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera startego parmezan
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier


Szparagi białe obieram, zielonych nie. Kroję na kawałki. Przekładam do garnka białe, dodaję sól, cukier szczyptę i gotuję. Po chwili dodaję zielone one krócej się gotują. Szparagi gotuję aldente nie mają być rozgotowane sprawdzam w międzyczasie.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam.

Pietruszkę myję, odsączam i kroję. Przekładam do wysokiej misy blendującej. Dodaję słonecznik, oliwę, ser parmezan, czosnek. Całość miksuję na jednolitą masę.
Pomidorki koktajlowe kroję na pól, i przesmażam na odrobinie oleju.

Makaron łącze z pesto, dodaję pokrojone szparagi i pomidorki. Posypuję natką pietruszki.

12 komentarzy: