wtorek, 21 kwietnia 2015

Omlet z pokrzywami


Omlet wiosenny, do tego bardzo zdrowy za sprawą pokrzyw które są cennym źródłem witamin. Tak niewiele nam trzeba aby zjeść fajne, zdrowe i tanie śniadanie.

























4 jaja
sól czosnkowa do smaku
pieprz do smaku
3 garście młodych liści pokrzyw
5 pomidorków koktajlowych
1/3 brokuła
sól, cukier szczypta
kwiaty bratka
1 łyżka sera tartego żółtego
1 łyżka masła klarowanego
1/2 papryczki chili

 Liście pokrzywy dokładnie płuczę kilka razy. Następnie przelałam gorącą wodą. Różyczki brokuła dzielę na mniejsze. Gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru.
Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem soli. Dodaję żółtka i dalej ubijam aż masa będzie puszysta, dojdę sól czosnkową i pieprze. Mieszam ją z pokrzywą i brokułem. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną. Smażę na wolnym ogniu, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe które pokroiłam na pół, pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Smażę około 40 minut aż masa się zetnie. Pod koniec posypuję serem startym i dodaję kwiaty bratka.

17 komentarzy:

  1. ty malujesz te potrawy po prostu, pięknie ! zawsze jak tu zajrzę jestem pod wielkim wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosna na talerzu. Piękne kolory

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki kolorowy omlet, śliczny :) Aż szkoda go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. omlety to nie tylko cudowny pomysl na sniadanie ale tez i na obiad albo kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ on piękny, kolorowy i radosny! Po prostu omlet jak malowany! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł z tą pokrzywą, muszę spróbować :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Tak 40 minut na wolnym ogniu a że dużo dodatków to też robi swoje :-)

      Usuń
  8. Ale piękny i z bratkami ,super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię dodatek pokrzyw w daniach, najczęściej zastępują mi szpinak :) ale takiego dania jeszcze nie robiłam. Iście królewskie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pięknie wygląda, tak kolorowo!

    OdpowiedzUsuń