piątek, 20 lutego 2015

Pomarańczowy dorsz


Szybki, prosty i dietetyczny obiad. Kalorii nam nie przybędzie na pewno. Polecam bo ryba jest delikatna i bardzo smaczna.










7 kawałków filetu z dorsza
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb
3 łyżki soku z pomarańczy
 1 pomarańczo całe
6 różyczek brokuła

Kawałki dorsza przekładam do pojemnika, solę, pieprzę, dodaję majeranek, przyprawę do ryb.Cebule obieram i kroję w kostkę. Dodaje do ryby, polewam sokiem z pomarańcza. Kawałki ryby dokładnie obtaczam w marynacie i wkładam do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmuje z marynaty i przekładam do naczynia do zapiekania. Układam plastry pomarańcza. Zapiekam 15 minut temp 200 stopni . Podaję z brokułem ugotowanym aldente.


15 komentarzy:

  1. Fajny ten pomysł na dorsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, takiego dorsza nie jadłam, nie znałam i już mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba z pomarańczami, nooo, już sam pomysł mi się podoba :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pyszności! lubię takie lekkie obiady :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej rybki nie jadłam, ale jestem bardzo ciekawa tego smaku:)
    Miłego dnia Madziu
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna rybka wspaniała i aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam rybkę :D W takim wydaniu mmmmm... Aż cieknie ślinka :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoja rybka prezentuje się wyjątkowo!!! Chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ryba i pomarańcze? tak jeszcze nie jadłam, do kurczaka dodawałam, ale do ryby nie, muszę to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O taką rybkę to chętnie zjemy :) Lubimy ryby bardzo!

    OdpowiedzUsuń