piątek, 5 grudnia 2014

Serowy chleb z boczkiem oliwkami i pomidorami

Chleb z nuta sera, pomidorów, boczku i oliwek. Najlepszy jeszcze ciepły, bez masła. Można zajadać się nim bez obkładu.












500 g mąki chlebowej typ 650
2 dkg drożdży
15 dkg sera gouda plastry
10 dkg boczku wędzonego
12 pomidorów suszonych
5 dkg oliwek zielonych
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli


Drożdże rozpuszczam w trzech łyżkach wody, dodaję jedną łyżkę mąki i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam resztę mąki, dodaję zaczyn, 300 ml letniej wody w której rozpuszczam sól, oraz oliwę. Wyrabiam ciasto żeby było elastyczne. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Boczek kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie oleju, dodaję pokrojony czosnek. Wyrośnięte ciasto wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 25 cm na 45. Wykładam na nim oliwki, boczek, plastry sera i pomidory suszone. Zwijam w rulon i wkładam do wysmarowanej formy keksowej.Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekę około 45 minut temp 200 stopni.

14 komentarzy:

  1. Super i smakowicie wygląda.Pozdrawiam życząc miłego piątku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znowu świetny przepis! Mega apetyczny chlebek!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tymi dodatkami. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chleb to już żadnych dodatków nie potrzebuje :) Pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka kanapka w wersji XXL:D Świetny ten chlebuś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny chlebek! pięknie wygląda i smakuje pewnie równie dobrze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdyby tak znalazł się teraz na moim stole ,pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  8. wytrawne wypieki to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam kiedyś taki, z serem i salami. Z boczkiem i pomidorami musi być naprawdę dobry :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Poczęstowałabym się jedną kromką gdyby było to możliwe...

    OdpowiedzUsuń