niedziela, 7 grudnia 2014

Ptasie mleczko mango z ananasem



Mały torcik który szybko się przygotowuje. Zrobiłam go w dwie godziny i do lodówki. Lekki, owocowy z nutą tropikalną. Wykorzystałam do niego bardzo gęsty sok ananas z mango. Spód można zrobić z ciastek ale moja rodzina woli biszkopt.






















biszkopt:
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao czarne

masa śmietanowa:
250 g serka mascarpone
350 ml śmietany kremówki 36 %
1 galaretka cytrynowa
15 kostek ptasiego mleczka czekoladowego

masa mango z ananasem:
400 ml soku zagęszczonego mango z ananasem
2 łyżki płaskie żelatyny

ozdoby:
150 ml śmietany kremówki 36 %
1 śmietan fix
dekoracje ażurki

Jaja wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Mąkę przesiewam dodaję kakao i mieszam. Wsypuję pomału do jaj ubitych i mieszam delikatnie łyżką.
Formę o średnicy 22 cm wykładam dno papierem do pieczenia. Wylewam do formy ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucam biszkopt na podłogę z wysokości 70 cm. Odstawiam do ostygnięcia, nie wyjmuję z formy. Formę w środku wykładam papierem do pieczenia, żeby łatwiej było potem zdjąć obręcz i odkleić ciasto od papieru.

 Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki gorącej wody, następnie schładzam ją, ale nie ma zacząć tężeć.
Serek mascarpone przekładam do miski, dodaję śmietanę i miksuję mikserem na wysokich obrotach. Wlewam stopniowo zimną galaretkę i miksuję dalej na niższych obrotach. Wylewam 1/3 masy na biszkopt, układam ptasie mleczko i wylewam resztę masy. Wstawiam do schłodzenia do lodówki.

Sok zagęszczony zagotowuję w rondelku i zdejmuję z gazu. Żelatynę namaczam w małej ilości wody i przekładam do soku żeby się rozpuściła. Mieszam dokładnie do rozpuszczenia się żelatyny. Schłodzony wylewam na masę śmietanową. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z fixem. Przekładam do szprycy i dekoruję torcik. Układam ażurki.


14 komentarzy:

  1. Świetne ptasie mleczko! Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie! :)
    Madziu jakbym bliżej mieszkała bym sporo przytyła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak lata zimą, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wygląda! mnie jest zawsze żal kroić takiego ciasta :-(

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny ! Pięknie ozdobiony i zapewne prawdziwa uczta dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pyszny torcik :) I jak ładnie ozdobiony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mango i ananas<3 pyszne ciacho i jak udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowicie apetyczne ciacho! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niezwykle elegancko i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja córka uwielbia piankowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ egzotycznie u Ciebie, no i smakowicie jak zwykle :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie to zrobiłaś Madziu :) Skusiłabym się na kawałeczek z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń