niedziela, 14 grudnia 2014

Makowo orzechowy torcik

Tort makowy z nutą orzechową, który łączy to z czym kojarzą nam się święta. Jest pyszny, i bardzo szybko znika ze stołu.Idealny na święta. Torcik pod gwiazdami mocno orzechowy.
























ciasto na biszkopt makowy w formie

upieczony biszkopt makowy


orzechy zagotowane w mleku
     
 krem orzechowy gotowy

 biszkopt blat przełożony powidłami i nałożony krem



ciasto makowe:

6 jajek
160 g zmielonego maku
135 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
110 g cukru


masa orzechowa:

400 g masła
350 ml mleka
350 g orzechów tartych
300 g cukru pudru

poncz:
200 ml wody
3 łyżki spirytusu
1/2 soku z cytryny

1/2 szklanki powideł śliwkowych
dekoracje czekoladowe
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
5 łyżek orzechów włoskich
1 łyżka kakao czarne

Białka ubijam na pianą sztywną, dodaje cukier stopniowo i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku i ubijam na puszystą masę. Mak i mąką oraz proszek do pieczenia mieszam. Dodaję stopniowo do jaj i mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 23 cm  wykładam papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do piekarnika temp 160- 170 stopni 35-40 minut. Jeszce ciepłe wyjmuję z formy i wykładam na deskę albo raszki.

Mleko wlewam do garnka, dodaję orzechy tarte i gotuję na wolnym ogniu.Od zagotowania minutę i wyłączam.

Masło temperatura pokojowa ucieram mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję stopniowo wystudzone orzechy i mieszam ręką masę. Muszą być zimne orzechy bo krem zważy się.

Poncz:
Wodę przegotowaną studzę, dodaję spirytus, sok z cytryny

Makowy biszkopt kroję ostrym nożem na trzy blaty. Nasączam ponczem, smaruję powidłami, smaruje kremem 1/3 objętości jego. Układam kolejny blat, nasączam, smaruje kremem 1/3 ilości jego, układam ostatni blat.Jego już nie nasączam ale można delikatnie. Boki, górę tortu smaruję kremem, robię dekorację szprycą. Układam czekoladowe listki, kawałki orzechów. Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej i posypuje nią boki asymetrycznie. Orzechy kruszę wałkiem. Posypuję także boki. Tort wstawiam do lodówki na trzy godziny przed podaniem. Posypuję kakao używając szablonu gwiazdki który wycięłam z tektury.
zBLOGowani.pl

19 komentarzy:

  1. cieszy nie tylko oko, ale i pewnie kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędnie wygląda!!! Musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Torcik wygląda obłędnie- porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł z szablonem do gwiazdek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. prześliczny, świąteczny, piękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak z najlepszej cukierni, bosko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Tort typowo świąteczny :) Pięknie wygląda.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Makowy torcik idealny na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny i piękny :) idealny na święta

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pięknie, idealny na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest fantastyczny, będzie ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajnie przystrojony! :>

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń