niedziela, 30 listopada 2014

Szpinakowe tagliatelle z łososiem



Tym razem serowo szpinakowe tagliatelle z łososiem w roli głównej. Do marynaty łososia dodałam Glasse sojową Ponti  która nadaje rybie bardzo fajny smak. Łączy w sobie smak sosu sojowego ze słodyczą octu balsamicznego z Modeny. Sos idealny nie tylko do ryb. Nie zawiera cukru ani wypełniaczy co jest dla mnie bardzo ważne.














150 g makaron tagliatelle Arrighi
50 dkg szpinaku mrozonego
2 ząbki czosnku
80 g sera feta
sól, pieprz
300 ml  śmietany 30 %
masło klarowane
8 pomidorków koktajlowych


20 dkg łososia filet
2 łyżki glassa sojowaPonti
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
natka pietruszki

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą. Na patelni na  maśle klarowanym przesmażam szpinak, dodaję czosnek sprasowany, wlewam śmietanę kremówkę, dodaję pokruszony ser feta. Doprawiam solą, i pieprzem.Duszę na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty.

Łososia kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję sos sojowy, sole, pieprzę, wsypuję majeranek. Odstawiam na 30 minut.
Do sosu na patelnię dodaję makaron, mieszam i dodaję kawałki łososia i pomidorki koktajlowe. Wstawiam do piekarnika patelnię , przykrywam folia aluminiową i zapiekam 30 minut temp 190 stopni.Posypuję natką pietruszki.


15 komentarzy:

  1. makaron, łosoś, braaardzo dobre połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym całą patelnię sama ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale się prezentuje i zapewne tak samo wspaniale smakuje

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię Twoją kuchnię! A danie jak zwykle mega apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. taki obiadek to ja chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musiało smakować wyśmienicie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolorowe i pyszne, jak zwykle :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe kolory i moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń