poniedziałek, 10 listopada 2014

Sałatka z piersią królika i żurawiną


Sałatka w której wykorzystałam kawałek upieczonego królika. Polecam podawać ją z sosem że świeżej żurawiny która o tej porze roku jest najlepsza. Dodałam  także makaron kokardki, żeby sałatka była bardziej treściwa. Lekka, zdrowa i dietetyczna czyli tak jak lubię. Przepis powstał z myślą o konkursie z makaronami Czaniecki.






















1 pierś z królika upieczona
1 doniczka sałat mix
1 gruszka
2 figi
4 pomidorki koktajlowe
3 pomidory suszone
1 cebula czerwona mała
1/2 szklanki makaronu kokardki Czaniecki
olej
1/2 krążka sera camembert
natka pietruszki

sos żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1 pomarańczo
sól, pieprz
1 łyżka cukru
3 łyżki wina czerwonego
gałka muszkatołowa szczypta


Sałatę myję i osuszam na talerzu. Dodaję pokrojoną pierś z królika. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dodaję do sałaty. Pomidorki koktajlowe, kroję na pół, pomidory suszone także. Cebule kroję w krążki. Figi kroję na ćwiartki , gruszkę także. Gruszkę przesmażam na patelni grillowej.Dodaję kawałki sera
Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i chwile przesmażam do miękkości. Dodaję wino, doprawiam solą, pieprzem, gałką. Chwile jeszcze przesmażam. Sos ma być gęsty, polewam nim kawałki królika. Posypuję natką pietruszki


zBLOGowani.pl

11 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna sałatka, aż chce się biec po królicze piersi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja może nie pobiegnę po królicze piersi, ale po żurawinę:) pięknie jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo wykwintna i pięknie podana

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje sałatki zawsze tak kuszą, makaron i sałata - też czasami tak łaczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierś z królika? Poważnie? To pisze osoba znająca się ze sztuką kulinarną? Kucharz może? Poczytaj sobie autorze o podziałach tuszy zwierzęcej, nie tylko króliczej, bo z innymi pewnie tez masakra, niepozdrawiam

    OdpowiedzUsuń