czwartek, 20 listopada 2014

Ryby z warzywami z piekarnika


Obiad w 40 minut, szybki i bardzo zdrowy. Wszystko piecze się razem, a my mamy czas na  inne przyjemności. Warzywa marynowane zapiekane podbiły moje podniebienie. W okresie zimowym polecam zapiekać warzywa sezonowe. Bardzo lubię brukselkę, zawsze ją jadałam gotowaną, ale pieczona jest o wiele lepsza.






















3 kawałki łososia
3 kawałki tołpygi
2 cebule
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
1 cytryna
1 łyżka majeranku

warzywa:
2 ziemniaki
20 dkg brukselki
3 marchewki
1 cebula czerwona
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano
przyprawa ognista

Rybę przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, majeranek, sok z wyciśniętej cytryny. Mieszam i odstawiam pod przykryciem na noc do lodówki.
Na drugi dzień każdy kawałek ryby zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce.
Marchew obieram i kroję w słupki, ziemniaki myję dokładnie i kroję w ósemki.Brukselkę myję, kroję na pół. Warzywa przekładam do miski, dodaję plastry cebuli grube, ząbki czosnku nie obrane, dodaję oliwę, sól, bazylię, oregano, przyprawę ognistą. Całość dokładnie mieszam w marynacie i układam na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa i rybę piekę razem 35 minut temp 200 stopni.

14 komentarzy:

  1. Też tak przygotowuję dania. Oprócz ryby piekę również kurczaka, a nawet pieczeń wieprzową. Nie próbowałam brukselki, chociaż bardzo ją lubię. Świetny przepis! Brawo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ bogactwo warzyw i ryby wydają się bardzo soczyste i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiad! uwielbiam i ryby i warzywa, a razem z piekarnika to już prawdziwa uczta;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka razy podobne danie, ale o brukselce nie pomyślałam. Następnym razem koniecznie bedę musiała dodać.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pysznie wygląda, przepis wart zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. warzywa pieczone bardzo lubię, ale do brukselki cos nie mogę się przekonać :(

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo, bardzo lubię takie obiady :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. warzywa pieczone są pyszne, ale brukselki nie jadłam- musze wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń