czwartek, 27 listopada 2014

Pomidorowo fasolowy gulasz


Idealny gulasz na zimne, chłodne dni. Syty i rozgrzewający. Bardzo lubię fasolę i zimą często ona u mnie króluje w kuchni.















1 puszka kukurydzy
3 marchewki
3 ziemniaki
20 dkg selera
1 por biała część
30 dkg fasoli jaś
50 dkg boczku wędzonego
1 biodrówka
sól, pieprz, chili ostre
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranki

Fasole zalewam zimą wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam fasole do garnka, wlewam wodę, wkładam biodrówkę i boczek wędzony. Po ugotowaniu się mięsa, wyjmuje je i kroję w kostkę..Gotuję do miękkości około dwie godziny.
Seler, marchew, ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Por kroję drobno. Warzywa wszystkie przesmażam na patelni na maśle klarowanym. Koncentrat pomidorowy przesmażam także na patelni, wlewam trochę wywaru od gotowania fasoli, dodaję czosnek. Podsmażone warzywa, koncentrat dodaję pod koniec do fasoli ugotowanej, dorzucam mięso kawałki, kukurydzę. Jeszcze chwile gotuje. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.

13 komentarzy:

  1. Marznę w pracy i samo zdjęcie mnie rozgrzewa. Gulasz musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) na pewno bardzo pożywne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ładnie podane :-) no i boczuś jest :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne, gorące, kolorowe - idealne na tę porę roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpraszam się na ten kociołek! Taki gulasz to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna miseczka Madziu, a i jej zawartość zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie rozgrzewające dania:) I jak zwykle pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  8. konkretny i rozgrzewający obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. gulasz to idealne danie na tę porę roku :-)

    OdpowiedzUsuń