wtorek, 18 listopada 2014

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym


Racuchy ze zdrową kaszą jaglaną z której powstała mąka. Polecam taką wersje bo kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Podaje je z domowym kisielem z żurawiny świeżej i ananasa. Coś dobrego, z małą ilością cukru.Ananas sam w  sobie już jest słodki, 
 przełamuje kwaskowy smak żurawiny.
Wracam do żywych nie wiem na jak długo. Dziękuję wszystkim za życzenia zdrowia :-)




















ciasto racuchy:
3/4 szklanki mąki jaglanej ( zmieliłam kaszę jaglaną )
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
olej

kisiel żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1/3 ananasa świeżego
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Drożdże wykruszam do miski. Dodaję mleka trzy łyżki lekko podgrzane, dodaję dwie łyżki mąki pszennej.Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kaszę jaglaną zmieliłam młynkiem i w ten sposób uzyskałam mąkę jaglaną. Dodaję ją do wyrośniętego zaczynu razem z resztą mąki pszennej, wbijam jajko, dodaję sól i resztę mleka oraz stopione i przestudzone masło. Ciasto zarabiam mikserem. odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Jest dosyć gęste.Ciasto nakładam łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, lepiej wtedy odchodzi na rozgrzany tłuszcz. Smażę do zrumienienia się racuchów. Polewam kisielem.

Kisiel:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam połowę wody, dodaję cukier i przesmażam, dokładam pokrojonego ananasa i dalej przesmażam.Mączkę ziemniaczaną rozrabiam w reszcie wody. Wlewam jak żurawina rozgotuje się.Chwilę jeszcze gotuje.

16 komentarzy:

  1. przepysznie wyglądają, są na pewno smaczne no i zdrowe! super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki pierwsza klasa! Lubie wpadać do Twojej kuchni, bo tu zawsze smacznie i kolorowo!
    Cieszę się, że już wracasz do siebie i nadal trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wyglądają, nic tylko łapać za widelec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. matuchno, jakie puszyste racuchy! no i kisiel żurawinowy...mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki kisiel to dopiero musi smakować. Wow, wygląda świetnie z tymi racuszkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. ale cudowne! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne, i ten żurawinowy kisiel <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają placuszki , a szczególnie ten kisiel, mniam:)
    Madzi cieszę się, że choć na chwilę choróbsko odpuściła trzymaj sie cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze takich nie jadłam, zapisuję do zrobienia. Bardzo apetycznie oddane:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super i mega apetycznie. Takie placuszki na śniadanie to bajka ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ah ten kisiel żurawinowy robi największe wrażenie.Ogólnie świetny pomysł;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe :) i jeszcze ta żurawina!! Pycha!

    OdpowiedzUsuń