sobota, 18 października 2014

Pizzerinki z kwiatami dyni



Jesień w pełni, na moim mini ogródku rosną jeszcze dynie i kwiaty kwitną. Polecam wykorzystać je a nie wyrzucać. Są bardzo dobre. Zajadam się nimi od kilku lat i mojej rodzinie smakują. Częstować się kto chętny. Jak to u mnie kolory muszą być, bo ja bez kolorów nie funkcjonuję ha ha doszłam do takiego wniosku. 













ciasto:

2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
szczypta soli
2 dkg drożdży
3/4 szklanki letniej wody

7 kwiatów dyni
3/4 kostki sera feta
12 pomidorków koktajlowych
6 pomidorów suszonych
1 opakowanie mozzarella kulki
pieprz
bazylia

Drożdże wykruszam do miski, wlewam 4 łyżki letniej wody, dodaję 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.

Do zaczynu przesiewam resztę maki, dodaję sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.

Ciasto zagniatam i wałkuję na cienki placek. Wykrawam kwadraty i układam je w foremkach do tarteletek. Odstawiam do wyrośnięcia.
Kwiaty dyni myję i pozbawiam pręcików. Ser feta rozgniatam widelcem, dodaję pieprz i napełniam nim kwiaty. Układam je na cieście, dodaję kulki mozzarelli odsączone, pomidory suszone pokrojone i pomidory koktajlowe. Wstawiam do piekarnika na 40 minut około. Pizzerinki mają się zarumienić. Dekoruję bazylią

10 komentarzy:

  1. To szybkiego powrotu z chorobowego :) Pizzerinki kuszą, oj kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest faktycznie bardzo kolorowo, musi być smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne pizzerinki :-)) ślicznie wyglądają :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne pizzerinki! Super pomysł z kwiatami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mnie tu dawno nie było! ale napichciłaś! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, świetne, długo się zabieram, by takie zrobić, chyba będę musiała się wreszcie za nie zabrać, bo Twoje tak kuszą ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne bułeczki, dodatek kwiatów bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepięknie :) Dawaj tu jedną natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń