wtorek, 21 października 2014

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście


 Mielone ze śliwkami które sama ususzyłam. Polecam, bo są pyszne w kapuście. Śliwki są bardzo zdrowe i warto je wykorzystywać do mięsa do obiadu











 mielone
500 g mielone od szynki
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
20 suszonych śliwek domowych
olej rzepakowy
1 jajko
1 bułka
1/2 szklanki mleka
6 łyżek bułki tartej

500 g kapusty świeżej
1 cebula
2 łyżki sosu pomidorowego
sól, pieprz
liść laurowy i ziele angielskie po 1 sztuce

Śliwki namaczam w wodzie i odstawiam na godzinę.Cebulę drobno kroję, czosnek też i posypuję solą żeby się zmorzyła.Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, majeranek, pieprz. Wyrabiam dokładnie formuje kulki w każdą wkładam w środek po dwie śliwki i sklejam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na rumiany kolor.

Cebulę kroję drobno i przesmażam w garnku na oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, ziele anielskie, liść laurowy, resztę śliwek. Gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos pomidorowy. Do kapusty dodaję mielone usmażone i chwilę jeszcze duszę na wolnym ogniu około 5 minut.




17 komentarzy:

  1. ależ ciekawy przepis! do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam ochotę właśnie na inne mielone, teraz mam ciekawy przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie :) Mielone nie muszą być jak widać nudne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelkie wariacje na temat kotletów mielonych. Oj, zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajny przepis na nudne mielone:)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba Twoje pierwsze typowo jesienne, treściwe danie :)
    Na pewno smakuje nieźle. Wczoraj robiłam pieczeń z mielonego mięsa i zastanawiałam się co dać do środka, że też nie wpadłam na pomysł by dodać śliwki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były już jesienne dania z dynią. Moja dieta jest raczej lekkostrawna. Po prostu taka lubię i taka mi służy.

      Usuń
  7. OOooo! Takich jeszcze nie jadłam, a nie ukrywam, że wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesująca propozycja, nie spotkałam się jeszcze z takimi mielonymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja :) dla mnie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne urozmaicenie zwykłego mielonego :) a śliwki świetnie komponują się z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama suszyłaś, a w suszarce czy piekarniku, bo ja miałam ogromne nadmiary śliwek i narobiłam powideł bo nie mogłam się zdecydować w czym suszyć. Kotlety ze śliwką fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowało by mi takie danie, choc połączenie bardzo oryginalne.

    OdpowiedzUsuń
  13. polecam zajrzeć, to chyba Twoje zdjęcie...
    https://www.facebook.com/kuchniaannaliberska/photos/pb.1566721223545776.-2207520000.1423236477./1580261635525068/?type=1&theater

    OdpowiedzUsuń