piątek, 3 października 2014

Kaszotto z dynią i tofu

Lekki i zdrowy obiad z dynią i kaszą w roli głównej. Moc witamin na talerzu. Propozycja dla wegan i nie tylko



















2 woreczki kaszy pszennej
1/2 dyni piżmowej
1 opakowanie tofu naturalne
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 cukinia mała
bazylia świeża
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy
2 niecałe szklanki bulionu warzywnego



Cebule kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju, pod koniec dodaję sprasowany czosnek i kaszę i jeszcze chwilę przesmażam około dwie minuty. Wlewam trochę bulionu chwile duszę. Dodaję pokrojoną paprykę i dynię. Bulion dolewam stopniowo jak widzę że kasza go wchłonie. Pod koniec dodaję cukinię pokrojoną bo ona potrzebuje najkrócej się dusić. Na końcu dodaję tofu pokrojone. Doprawiam bazylią, gałką muszkatołową, sola, pieprzem.

14 komentarzy:

  1. Bardzo kolorowe danie:)aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze bawi mnie ta nazwa kaszotto, ale oczywiście danie musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie lekkie dania. I jak podane, zwala z nóg:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja jestem ,,i nie tylko '' ,uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, chyba każdy by się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! kaszotto z tofu wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie, zdrowo, kolorowo :)
    Lubię do Ciebie wpadać, bo u Ciebie jak zwykle same pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dynia super! :) a do tego jak kolorowo i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne jesienne danie :) i zdrowe.....

    OdpowiedzUsuń
  10. u Ciebie zawsze takie kolorowe te dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie przepisy uwielbiam. Zdrowo i kolorowo, na pewno pysznie:)

    OdpowiedzUsuń