czwartek, 11 września 2014

Szaszłyki czosnkowe z indykiem


Polecam dla miłośników czosnku są fajne aromatyczne.













25 dkg fileta z indyka
1 cebula białą
2 główki czosnku
1/3 pęczka koperku
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu balsamico
1 łyżeczka octu winnego
3 łyżki oliwy
przyprawa ognista
1 cukinia
15 dkg pomidorków koktajlowych
2 cebule czerwone
bazylia świeża

Filet z indyka kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję pokrojoną cebulę białą, trzy sprasowane ząbki czosnku, pokrojony koperek, sól, pieprz, ocet winny, sos balsamico, olej, przyprawę ognistą. Mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień na patyczki do szaszłyków nabijam na przemian mięso, cukinię, cebule, pomidor, czosnek w łupinie. Grilluje około 30 minut na wyższym ruszczcie żeby warzyw się nie spaliły.


12 komentarzy:

  1. Mocno czosnkowe-w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czosnkiem u mnie bywa różnie,ale myślę,że przy tak apetycznie wyglądających szaszłykach zjadłabym i czosnek:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne szaszłyki, pycha! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, widać u Ciebie lato trwa cały rok :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam szaszłyki, byle bez czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. moje smaki!:) fajne szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowite te szaszłyczki,no i coś dla mnie,uwielbiam czosnek.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam czosnek :) idealny przepis dla nas:)

    OdpowiedzUsuń