sobota, 27 września 2014

Orzechowa tarta z łososiem

Tarta z lekką nutą orzechową, szpinakiem i łososiem. Pyszna można się nią zajadać do ostatniego okruszka. W tej wersji łosoś u mnie przejdzie ha ha. Ryby bardzo lubię ale niestety boje się je jeść. Ości mnie prześladują.

 













ciasto kruche
220 g mąki pszennej
30 g orzechów włoskich mielonych
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
125 g masła
sól szczypta

nadzienie

30 g łososia filet
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
przyprawa do ryb szczypta
250 g szpinaku baby
1 ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
3 jaja
200 ml jogurtu greckiego
150 g sera feta
100 g tofu
sól, pieprz
olej

Make przesiewam do miski, dodaję orzechy, sól, żółtka, wodę zimne masło i szybko zarabiam ciasto. Wkładam do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkuje na papierze do pieczenia. Łatwiej jest później przenieść do formy.
Formę smaruję, wykładam ciastem, które dociskam do brzegów, i nakłuwam widelcem. Piekę w temp 190 stopni 20 minut.

Łososia kroję w kostkę, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb, majeranek i cebulkę pokrojoną. Odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na wypieczony spód tarty wykładam kawałki łososia bez cebulki. Dodaję przesmażony na patelni szpinak do którego dodaję sprasowany czosnek i doprawiam. Dodaję pomidorki koktajlowe. Jajka wbijam do miski, dodaje jogurt, fetę pokruszoną i całość mieszam. Wylewam na tartę, dodaję pokrojone tofu. Wstawiam na 30 minut minut do piekarnika temp 190 stopni.

6 komentarzy:

  1. Wygląda extra! Ja natomiast uwielbiam wszelkie ryby, nawet tusze bardziej od filetów;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, tak! Takie tarty to ja uwielbiam! A ta Twoja jest przepiękna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli poszłabym do restauracji i zobaczyła, że ktoś obok zamówił taką tartę, to pomimo tego, że sama byłabym już najedzona to musiałabym ją zamówić i choćby na siłę w siebie wcisnąć bo tak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna tarta :) można powiedzieć, że wiosna na talerzu :) Twoja kuchnia jest na prawdę wesoła, optymistyczna i taka że aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, pysznie i kolorowo - a próbowałaś zrobić spód tarty z samej mąki orzechowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawe połączenie ryby i orzechów :) pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń