środa, 17 września 2014

Dyniowy gulasz z karkówką


 Gulasz który pachnie dynią, bakłażanem oraz lutenicą. Potrawa sycąca i zdrowa. Im więcej warzyw tym lepiej. Taką wersję najbardziej lubię




















marynata:
1/2 kg karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki majeranku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka wina czerwonego

1 bakłażan
1 mała cukinia
1 papryka czerwona
1/2 dyni piżmowej
250 g sosu lutenica
2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
1 łyżeczka przyprawy greckiej

Karkówkę kroję w kostkę, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, olej, sól, rozmaryn, wino, ocet winny, majeranek, mieszam i odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Przekładam do brytfanny i na wolnym ogniu duszę, podlewając wodą od czasu do czasu. Bakłażana kroję w kostkę, dynię także ale wcześniej obieram ją i pozbawiam pestek. Na patelni głębokiej na małej ilości oleju podsmażam bakłażana i dynię. Warzywa podlewam wodą. Dodaję paprykę pokrojoną  cukinię, dolewam przecier pomidorowy i sos lutenica. Warzywa duszę do miękkości. Pod koniec dodaję karkówkę, doprawiam przyprawą grecką, solą, pieprzem.

16 komentarzy:

  1. Oczu oderwać nie mogę-pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda doskonale i pięknie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś w kwestii dyni jestem ograniczona-zupa i ciasto. Czas na taki gulasz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zwykle niezwykle kolorowo i smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie dania w przeróżnych wariantach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne dania nam serwujesz, już nie wiem co zjadła bym jako pierwsze.

    OdpowiedzUsuń
  7. robię bardzo podobny, ale bez mięsa :) idealne danie na jesienne chłody.

    OdpowiedzUsuń
  8. oj zjadłabym Madziu z ogromną ochotą!! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie tylko grzyby ale i dynia jest urokiem jesieni ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dyniowy mmm, świetny pomysł. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  11. Garniec obfitości :) pyszne i jekie kolorowe..... Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń