wtorek, 9 września 2014

Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami


Zamiast tradycyjnego leczo powstało leczo z dynia w roli głównej i klopsikami. Dynię bardzo lubię. W dzieciństwie moja ulubiona zupa to zupa z dyni z kluseczkami zabielana. Dla jednych dynia to zmora dzieciństwa dla mnie coś dobrego.























1/2 dyni piżmowej
1 cukinia masła
1 bakłażan
1 cebula
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
sól morska
bazylia świeże
3 pomidory duże
4 łyżki sosu pomidorowego albo 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego
albo 1 puszka pomidorów
olej rzepakowy


klopsiki:
20 dkg mielone mięso od szynki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszki manny
1 łyżka wody
1/2 małej cebuli
3 gałązki koperku
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanki

Cebulę kroję w kostkę, przesmażam na oleju na patelni głębokiej. Dodaje pokrojone papryki czerwoną i zieloną. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 20 minut. Płuczę pod zimną wodą i kroję w kostkę. Do papryki dodaję pokrojoną w kostkę i obraną dynię , bakłażana i cukinię którą też kroję w kostkę. Duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Pomidory sparzam, obieram ze skóry i kroję. Dodaję do warzyw i dalej duszę około 10 minut. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam czubrycą, solą, bazylią.

Mięsko przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, majeranek, sól, pieprz, kaszkę mannę i wodę oraz pokrojony koperek. Wyrabiam mięso i formuję małe kuleczki. Obtaczam je w wymieszanej mące pszennej z kartoflanką. Mąka powodu że klopsiki będą zwarte podczas gotowania. Wrzucam je do garnka z wrzącą wodą i od zagotowania się gotuje około cztery minuty.
Leczo podaję z klopsikami.

20 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo, ale z dynią jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również- jak koleżanka wyżej- z dodatkiem dyni nie robiłam... Całość prezentuje się wspaniale i baaardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowy gulasz? Super pomysł. I jaka kolorowa porcja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny kociołek :) Muszę wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. leczo uwielbiam i mogę jeść na okrągło, ale nie robiłam jeszcze z dyni i klopsikami- fajny pomysł Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za dynią ,ale połączyłaś warzywa tak wspaniale ,że pewnie bym jej nawet nie wyczuła ,wspaniałości.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :)

    http://suzzue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękny garnuszek , super podane :) Nawet jeśli bym nie wiedziała co to jest to i tak bym zjadła tak apetycznie wygląda .

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja ostatnio na nowo pokochałam dynię :) ale leczo to jeszcze nie robiłam i muszę koniecznie spróbować.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! jaki kolorowy i pyszny gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudownie wygląda, wspaniale podany gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
  13. kolorowe i z pewnością pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  14. Łał! jaki kolorowy! wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie dodawałam dyni do lecza. Fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda cudownie-do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszna kompozycja, bardzo podoba mi się to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mnóstwo warzyw tak pysznie podanych, to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń