niedziela, 24 sierpnia 2014

Winogronowiec z ananasem


Sezon na winogrono rozpoczęty. Najlepsze są o tej porze roku. Postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Wbrew pozorom to szybkie ciasto, zrobiłam je wieczorem. Polecam do kawy















Biszkopt:

3 jajka
3 łyżki płaskie maki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru

masa:
600 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka malinowa
1 kiść winogrono zielone

1 galaretka malinowa
1 puszka ananas krojony
winogrono do dekoracji

Białka ubijam na sztywno mikserem, dodaję cukier i dalej ubijam. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Mąki przesiewam i mieszam, następnie dodaję stopniowo do ubitych jaj i mieszam już łyżką.  Formę dno średnica 25 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę 20-25 minut temp 160 stopni góra dól. Sprawdzam patyczkiem czy biszkopt jest suchy. Pozostawiam go jeszcze chwilę po wyłączeniu piekarnika. Wyjmuję na kratkę.

Śmietanę kremówkę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam 1 1/2 szklanki wody. Jak tylko przestygnie dodaję do śmietany ubitej i mieszam mikserem. Na biszkopt wylewam śmietanę połowę, układam połówki gron winogrona, i wylewam resztę śmietany.

Galaretę rozpuszczam według opakowania i zostawiam do lekkiego stęgnięcia. Na śmietanie układam kawałki ananasa odsączonego z zalewy, wylewam galaretkę i wstawiam do lodówki. Przed podaniem dekoruję winogronem.


13 komentarzy:

  1. Jaki kolorowy! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu ciacho pysznie wygląda:) porywam kawałek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie smaków, i ten wygląd-boski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda Magda . Sama chętnie bym taki smakołyk zrobiła .

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się rewelacyjnie! Boskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle kolorowo i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia, bardzo apetyczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń