czwartek, 14 sierpnia 2014

Serowe tagliatele z fasolką

Sezon na fasolkę trzeba wykorzystać. Bardzo lubię szczególnie tą szeroką zieloną. Obiad powstał z serii to co miałam to dodałam. Warzywa przede wszystkim, to podstawa mojego jadłospisu.Sos serowy w mojej kuchni  można powiedzieć, że to święto.


















250 g makaronu tagliatelle
100 g sera lazur błękitny
1/2 szklanki śmietany 36 %
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
10 pomidorków koktajlowych
4 duże różyczki brokuła
15 dkg fasolki żółtej
15 dkg fasolki zielonej szerokiej
100 g tofu naturalne
pietruszka natka
olej rzepakowy

Do rondelka wlewam śmietanę, dodaję pokrojony ser lazur, plaster jeden zostawiam. Na wolnym ogniu podgrzewam do rozpuszczenia się sera. Doprawiam pieprzem, gałką muszkatołowa. Makaron gotuję aldente, dodaję do sosu serowego i mieszam. Dodaję małe różyczki brokuła które tez gotuję aldendte. Pomidorki kroje na pół i przesmażam chwile na patelni na oleju. Fasole obieram i gotuję w osolonej wodzie. Podaję z makaronem, pomidorkami i tofu oraz kawałkami sera, posypuję pietruszką.

12 komentarzy:

  1. Odrzucam tofu,bo jeszcze się do niego nie przekonałam,a resztę porywam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności zebrane razem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki obiad zjem z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas fasolka niesamowicie obrodziła, więc każdy przepis z miłą chęcią wykorzystamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron z sosem serowy zawsze i chętnie zjadamy:) pysznie i pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Och jak pięknie podane :))
    Widać, że to naprawdę "Wesoła kuchnia"

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie ładnie podane! musiało być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uroczo podane, takie danie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie moje smaki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. sosy serowe ubóstwiam, więc u mnie często występują, gdyby tylko mniej kaloryczne były :)

    OdpowiedzUsuń