wtorek, 26 sierpnia 2014

Krojone ogórki w zalewie


Ogórki krojone są bardzo fajne zimą do obiadu. Robiąc je wykorzystuję ogórki nieforemne które do kiszenia się nie nadają.

















ogórki zielone
1 litr wody
1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru czubata
1 łyżka gorczycy
1 marchewka
1 cebula mała

Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet, cukier, sól, gorczycę pokrojoną cebulkę, plastry marchewki i zalewę zagotowuję. Odstawiam do ostygnięcia. Ogórki obieram i kroję w plastry. Przekładam do zimnej zalewy i odstawiam na godzinę. Przekładam do słoików plastry ogórka i marchewki, dolewam zalewę i zakręcam słoiki. Słoiki zagotowuje pięć minut. Po wyjęciu ich z garnka odwracam do góry dnem.



11 komentarzy:

  1. Na zimę do obiadu super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe przepisy są świetne. Musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna sałatka :) Ostatnio króluje na blogach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatka na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też taką robię i polecam każdemu!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widze,ze zima Ci nie grozna z takimi pysznosciami w spizarni:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tez robię, mieszam je zimą z jogurtem naturalnym i mam namiastkę mizerii gdy ogorki sa drogie

    OdpowiedzUsuń
  8. wypadałoby dodać - krojone WESOŁE ogórki w zalewie :-)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na nieforemne, cudaczne w kształtach ogórasy. W tym roku mam ich pod dostatkiem, chętnie pozamykam je w takiej formie do słoików. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na zimę najczęściej robię ogórki w tradycyjnej zalewie octowej oraz w zalewie musztardowej z miodem - pychota :)

    OdpowiedzUsuń