wtorek, 8 lipca 2014

Sok porzeczkowo agrestowy

Domowy sok na zimę i nie tylko. Idealny na upały. Ma fajny kwaskowy smak. Cukru zalecam dodać ilość w zależności od tego jak kto lubi słodki. Ma dużo witamin polecam bez konserwantów. Porzeczki nie pryskane ekologiczne więc żal było ich nie wykorzystać.
 























4 kg porzeczki czerwonej
1 kg agrestu
1 kg cukru

Porzeczki myję i obieram. Przekładam do sokownika, dodaję agrest umyty, dodaję cukier. Gotuję około półtorej godziny. Słoiki wyparzam w piekarniku i zlewam do nich sok w trakcie gotowania. Słoiki zakręcam od razu i odwracam do góry dnem. Nie pasteryzuje już.

8 komentarzy:

  1. też się przymierzam do soków, mam kilka swoich krzaczków więc szkoda zmarnować, bo w zimie będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez taki robię, jest smaczny, lekko cierpki nie za słodki:) bardzo lubię to połączenie owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli witaj w klubie soku porzeczkowego :-)

      Usuń
  3. Wesoła kuchnia gotowa na zimę ;) Domowy sok - samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ha ha ja też robiłam dwie wersje :-)

      Usuń
  5. Lubię takie domowe soki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej kombinacji jeszcze nie próbowałam. Domowe soki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń