niedziela, 27 lipca 2014

Beza z frużeliną porzeczkową

Porzeczki kwaskowe i frużelina mało słodka przełamuje smak słodkiej bezy. Polecam zrobić więcej frużeliny bo szybo znika.

















beza:
3 białka
175 g cukier kryształ
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

400 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukier puder
1 fix do śmietany

15 dkg porzeczek do dekoracji

frużelina z porzeczki

25 dkg porzeczek
1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
1 łyżka cukru
100 ml wody
3 łyżki wody do rozpuszczenia mąki

melisa

Białka ubijam na sztywno na najwyższych obrotach , dodaję cukier etapami i dalej ubijam aż zrobi się beza lśniąca,. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i dalej ubijam.
Z białego bristolu wycięłam obręcz o średnicy 21 cm. Ułożyłam ją na papierze do pieczenia. Białko przełożyłam do szprycy i wyciskałam na papier w obręczy do okoła i w środku. Beze piekłam pierwsze 10 minut temp 120 stopni, potem 90 stopni około 3 godzin termoobieg. Moja rodzina nie lubi klejącej bezy więc mocno ją wysuszyłam. Polecam piec kilka blatów ja tak zrobiłam.

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam z cukrem pudrem, na sztywno, pod koniec dodaję fix.

Porzeczki myję, obieram, przekładam do garnka, dodaję cukier, wlewam 100 ml wody i gotuję aż porzeczki zmiękną. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do porzeczek.Chwilę gotuję aż zgęstnieje frużelina
Na blat bezowy wyciskam szprycą śmietanę, polewam zimną frużeliną, układam porzeczki.

16 komentarzy:

  1. frużelina musi być boska a bezy nie lubię za bardzo - bo jest za słodka.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! istna poezja na talerzu! pycha! pozdrawiam ciepło!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznotka ,z porzeczkami świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. od 2 miesięcy jestem bezglutenowym takie desery stały się moimi ulubionymi, proszę o więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle się przymierzam do tortu bezowego i na tym się kończy. Oj ale mam ślinotok...;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho wygląda rewelacyjnie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to ciasto cudownie wygląda... Beza z porzeczkami musiała smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za widok! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odlotowo piękna beza, z porzeczkami musiała być cudowna ;) Koniecznie muszę zrobić frużeliną (piękna nazwa tak na marginesie) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magduś beza wygląda zachwycająco! Dawaj mi tu kawałek!

    OdpowiedzUsuń