wtorek, 24 czerwca 2014

Pierogi z truskawkami

Moje ulubione pierogi. Jedni lubią pierogi wytrawne ja uwielbiam z owocami. Domowe, świeże najlepsze. Dla mnie to taki deser. Jem bez cukru a i tak smakują jakby były słodkie.














50 dkg mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
około 250 ml gorącej wody
truskawki świeże

sos:
1/2 szklanki jogurtu  greckiego
15 dkg truskawek

Mąkę przesiewam do miski, dodaję jajko, sól, wlewam stopniowo gorąca wodę. Ilość wody zależy od konsystencji ciasta, i jakości mąki. Ciasto wyrabiam widelcem na początku żeby się nie poparzyć. Na chwilę,  odstawiam żeby ostygło. Wyrabiam potem rękoma. Ciasto ma mieć konsystencję taką żeby można było je wałkować. Na stolnicy podsypuje trochę mąki i wałkuję ciasto na cienki placek. Wycinam kwadraty, układam truskawki i sklejam  za pomocą foremki do pierogów. Gotuję je we wrzącej wodzie. Wlewam łyżkę oliwy do wody żeby się nie skleiły. Pierogi po wypłynięciu na wierzch gotuję około 2 minuty na wolnym ogniu. Podaje z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami.

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie szkoda, że monitor nie oddaje zapachu :)

    Pozdrawiam serdecznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię zwłaszcza z truskawkami i jagodami! :) Piękna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekne Ci wyszły!! Też niedawno robiłam ale nie były takie równiutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak lata w pierożku ,buziaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam z jagodami... ALe truskawkowe też smakują bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne pierożki!; )
    Super przepis! ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. My lubimy wszystkie pierogi - wytrawne i na słodko też:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności :) Dlaczego nie wołałaś na obiad?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja bo nie wiedziałam że chętna jesteś :-)

      Usuń
  9. Pyszniaste :)) i takie piękne....

    OdpowiedzUsuń
  10. pychotki - super zestaw - zjadłabym!
    pozdrawiam Cię truskawkowo

    OdpowiedzUsuń