piątek, 6 czerwca 2014

Ogórki małosolne




Ogórki podałam że świeżym chlebem, i smalcem wegańskim :-)






2 kg ogórków
4 litry wody
4 łyżki soli
5 ząbków czosnku
1 wiązka kopru
2 korzonki chrzanu
1 garść liści winogron, porzeczek i chrzanu

Ogórki namaczam w zimnej wodzie dwie godziny. Wodę przegotowuje , wsypuje sól, rozpuszczam i zostawiam do ostygnięcia. Do słoja wkładam liście połowę, następnie dodaję ogórki, korzeń chrzanu, obrany czosnek, i resztę liści. Zalewam zimną wodą. Odstawiam do ukiszenia. Ogórki są dobre już po jednym dniu.

10 komentarzy:

  1. Smacznie wygląda i pysznie.Miłego piątku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie ogóreczki do pochrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, a jeszcze do chleba i smalcu to już bajka :) U nas liście winogron, dębu i chrzan dodaje się dopiero do kiszenia. Do małosolnych tylko koper i czosnek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie Łucja na odwrót do kiszenia nie dodajemy tych liści. Co dom inne zwyczaje:-) pozdrawiam

      Usuń
  4. bardzo lubię i sama się przygotowuję do przygotowania słoika tych pysznych ogórasków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniamam pyszne, bardzo je lubię :) muszę nastawić...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Szczególnie takie po 1 dniu w słoiku ;)

    OdpowiedzUsuń