czwartek, 19 czerwca 2014

Bułki koniczynki


Proste bułki, na śniadanie, idealne na piknik. Nie jadam bułek za często, ale do czasu do czasu sobie pozwolę. Wolę jednak ciemniejsze pieczywo. Bułki jeszcze ciepłe znikają bardzo szybko.


























przepis na 12 sztuk:

50 dkg mąki pszennej chlebowej 650
1 dag drożdży świeżych
1 dag soli
350 ml wody
szczypta cukru
do posmarowania:
2 łyżki masła

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 5 łyżek wody letniej, dwie łyżki mąki, cukier. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.  Odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól i wodę. Wyrabiam ciasto ręką wtłaczając w nie powietrze. Odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie ciasto ponownie zagniatam i dzielę za 12 części. Każdą część dziele na kolejne 3 i formuję kulki. Formę do muffinek smaruję masłem i wysypuje bułką tartą. Kulki układam jedna na drugiej, każdą nacinam w trzech miejscach. Wkładam do foremki i dociskam jeszcze koniczynkę żeby ciasto się złączyło i zrobiło wgłębienie na środku. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika smaruję bułki roztopionym masłem. Piekę temp 190 stopni 25 minut góra dół. Po wyjęciu smaruję pozostałym masłem bułki i wykładam na kratkę żeby ostygły.

11 komentarzy:

  1. Bułeczki fantazyjne . Na pewno smaczne wyszły .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki muffineczki :) Bardzo ciekawie wyglądają, no i jak pięknie podane... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ,moje ostatnie w foremce na muffinki wyrosły za bardzo ,przypominały pieczary olbrzymie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo urodziwe bułeczki :) zjadłabym chętnie....

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne bułeczki, przydadzą mi się na śniadanie więc porywam kilka sztuk :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne:) porywam na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm.... obłędnie wyglądają! zjadłabym ze 4:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułeczki rewelacja! I do tego piękne zdjęcia w koszu piknikowym! Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń