czwartek, 22 maja 2014

Kurczak zapiekany z bruschettą

Dostałam słoiczek zapiekanych warzyw, i postanowiłam użyć je do kurczaka. Wyszło bardzo fajne połączanie.  Może kiedyś sama pokuszę się żeby takie zrobić.













3 udka z kurczaka
3 nóżki z kurczaka
100 ml wino czerwone półwytrawne
1/2 łyżeczki soli
1/2 pęczka koperku
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu balsamico
1 słoiczek pieczonych warzyw
pomidorki koktajlowe
1/2 papryczki chili


Kurczaka myję,osuszam i przekładam do garnka. Cebulkę obieram i kroję w kostkę, dodaję do kurczaka, razem z pokrojonym koperkiem. wsypuje sól, dodaję wino, sos sojowy, sos balsamico, sprasowany czosnek. Mięso odkładam na noc w marynacie. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego, smaruję bruschettą i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni około 45 minut. Pod koniec pieczenia dodaję pomidorki koktajlowe i pokrojone chili i odkrywam wieko naczynia.


11 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ten kurczak, super sposób na podanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo:) super! podany wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli chodzi o domowy jogurt to uzywam mleka kupnego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informacje :-) pozdrawiam

      Usuń
  4. dobry kurak nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zawsze pięknie i apetycznie podane

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie- aż mam ochotę sięgnąć i złapać kawałek dla siebie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie:)można by tak porwać troszkę? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ mi dziewczyno narobiłaś smaka!

    OdpowiedzUsuń