poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Kiełbasa biała grubo mielona


Na wielkanocnym stole polecam













2 piersi z kurczaka
1/2 kg fileta z indyka
1 kg boczek świeży
2 kg mięsa od szynki
8 ząbków czosnku
sól do smaku około 1 łyżka
3łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki majeranki
woda około 0,5 litra
jelita wieprzowe cienkie

Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny.  Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą. Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje. Kiełbasę mrożę sparzoną albo surową. Jelita można kupić w  marketach paczkowane.

6 komentarzy:

  1. pięknie wygląda!! widzisz Madziu po Twojej białej kiełbasie zaczęłam szukać jelit i okazało się że mam je pod nosem ( no prawie:) a że takiej kiełbasy sama jeszcze nie robiłam to muszę to zmienić:)
    Dziękuję za życzenia i również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to fajnie że udało ci się kupić jelita. Ja też dziękuje za życzenia. Czekam na twoją kiełbaskę :-)

      Usuń
  2. mmmm... ależ to smakowicie wygląda! aż cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  3. coś pysznego :) domowa najlepsza!

    OdpowiedzUsuń