niedziela, 9 marca 2014

Pierś z indyka nadziewana


Po schabie przyszedł czas na indyka nadziewanego. Tym razem jako nadzienie wykorzystałam rodzynki, morele i śliwki suszone Kresto. Mięsko delikatne i ta wersja mi bardziej przypadła.















1,2 kg filet z indyka
10 dkg moreli suszonych Kresto
10 dkg śliwek suszonych Kresto
10 dkg rodzynek Kresto
sól, pieprz
3/4 szklanki wina półwytrawnego czerwonego może być białe
olej rzepakowy

Filet z indyka myję, osuszam. Nacinam wzdłuż na całej długości w 3 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Solę i pieprzę dokładnie.Śliwki, morele, rodzynki wsypuję do miseczki i zalewam winem. Odstawiam na 30 minut ale może być dłużej. Wtedy owoce fajnie nasiąkną winem. Śliwki, morele, rodzynki na przemian układam w nacięciach. Filet zawiązuje sznurkiem, albo nitką bardzo dokładnie i mocno  ściskam. Układam w brytfannie do której wlewam olej. i wstawiam do piekarnika na 60 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Po upieczeniu  kroję na plastry.

18 komentarzy:

  1. Na niedzielny obiad wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie to samo pomyślałam, że dzisiejszy obiad masz przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie u Ciebie Madziu- bardzo lubię połączenie mięs i owoców, a pieczeń wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczny pomysł, świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kolorowe , przyciąga wzrok i ciekawa interpretacja .

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna propozycja :) ja bardzo podobnie robiłam schab, wyszedł pyszny :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pierś z indyka. Takiego nadziewanego jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale to wszystko pięknie wygląda:) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. przepyszny, zjadłabym - a śliwki i morele z mięsiwem uwielbiam
    teraz dopiero się zacznie u Ciebie orgia kolorów - wiosna idzie!
    pozdrawiam, Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha orgia kolorów masz rację, bardzo lubię kolorki na talerzu :-) pozdrawiam ciepło

      Usuń
  10. wow jakie nadziane piersiątko

    OdpowiedzUsuń
  11. Powiem Ci że mięso wygląda naprawdę perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak to wszystko u Ciebie zawsze pysznie i pięknie wygląda. Taka pierś to jest COŚ (cytat z męskiej części) i trudno się z tym nie zgodzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha uśmiałam się Taka pierś to jest COŚ (cytat z męskiej części) pozdrawiam męską część :-)

      Usuń
  13. Pięknie nadziana i na pewno przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale ekstra nadziane mięsko :) Skusiłabym się na kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń