wtorek, 25 marca 2014

Bułki cebulowe




















3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
2 dkg drożdży
1/4 szklanki mleka letniego
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 cebule czerwone średnie
do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
olej rzepakowy

przepis na 10 bułek

Zaczyn: Do miski wykruszam drożdże, dodaję letnie mleko, dwie łyżki mąki płaskie, cukier i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Cebule obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju.

Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję roztopione masło, zaczyn, sól, ostudzoną cebulę, zaczyn i całość wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielę nożem na 10 części. Formuję kulki, układam na papierze na blaszce. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nacinam bułki nożem, smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni.

12 komentarzy:

  1. Mniam!!! Takie bułeczki kocham najbardziej! Kradnę przepis i ruszam do kuchni!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowe bułeczki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ulubione pieczywko:) Madziu kusisz, a ja głodna jestem, porywam przepis i bułeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne bułeczki :) porywam kilka dla rodzinki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, ja przepadam za domowymi bułeczkami :) na jutrzejsze śniadanko poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jakie cudne! Super muszą być z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię cebulowe, dodaję do nich jeszcze tymianek, choć i z samą cebulą są świetne :)

    OdpowiedzUsuń