sobota, 1 marca 2014

Bułeczki szpinakowe mieszane

To już ustani przepis w ramach tygodnia mojego pod hasłem pieczenie bułek.

Tym razem bułeczki ze szpinakiem i migdałami. Nie będę pisać ile zjadłam bo zjadłam dużo ha ha. 
Szpinak uwielbiam także mogę go jeść w różnych kombinacjach. Dodałam sporo czosnku bo go uwielbiam ale można go pominąć jak ktoś nie lubi :-)














450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
200 g mąki żytniej razowej
2 dkg drożdży świeżych
230 ml mleka
150 ml wody
Szczypta cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
400 g szpinaku mrożonego liściastego
2 łyżki migdałów płatki
Sól morska Ziołowa Kamis
pieprz kolorowy Kamis
3 ząbki czosnku
Olej rzepakowy
Do posmarowania:
1 jajko

Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki chlebowej i żytniej razowej. Dodaję pokruszone drożdże i wlewam mleko letnie tyle żeby była konsystencja kwaśnej śmietany. Dodaję cukier i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn.
Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, sól, pozostałe mleko letnie i wodę też letnią. Dodaję zaczyn wyrośnięty i jajko. Całość mieszam ręką na gładkie ciasto i wyrabiam około 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na patelni na oleju przesmażam szpinak, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam sola i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnice i rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 1 cm o długości około 40 cm na 30 cm. Wykładam na niego farsz szpinakowy i posypuje migdałami. Zwijam w rulon od dłuższego boku. Roladę kroję na paski o grubości około 2-3 cm. Każdy układam na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jakiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Podaję ciepłe bułeczki. Wytrawne Vege Śniadanie

16 komentarzy:

  1. Piękne!domowe pieczywko daje i smak i satysfakcję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe :) wszystkie bardzo mi się podobały i mogłabym takie bułeczki jadać codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda, że to już koniec bułkowego szaleństwa :( chcemy jeszcze chcemy jeszcze!! :D:D

    Alex

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha na razie przerwa ale obiecuje że powrócę z bułeczkami :-)

      Usuń
  4. Ja też uwielbiam szpinak więc takie bułeczki to coś zdecydowanie dla mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ,a które polecasz najbardziej ,czy mam piec wszystkie?Już się boje odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha polecam na pierwszym miejscu czosnkowo pietruszkowe i włoskie buły. Potem szpinakowe i kolejne piwne :-) To moja klasyfikacja :-)

      Usuń
  6. Piękne! I na pewno bardzo smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja, do tego ten szpinak tak ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie lubię klasycznego szpinaku, choć robię,bo moje dzieciaki za nim przepadają ale w takiej postaci zjadłabym z smakiem:)
    miłej niedzieli Madziu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłej niedzieli Renata dla ciebie również i słonecznej :-)

      Usuń
  9. No to jest to zrobię je kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń